Drożdże – domowy sposób na piękne i lśniące włosy

Drożdże są dość znanym sposobem na piękne i lśniące włosy. Stwierdziłam, że warto się przełamać i to sprawdzić. Uwielbiam wszystkie naturalne i domowe sposoby w pielęgnacji włosów, więc stwierdziłam, że i tego spróbuję. Drożdże stosowałam przez prawie 3 miesiące. W tym wpisie dowiecie się, jaki wpływ drożdże mają na włosy i  jak często należy to robić, oraz jak zrobić napój drożdżowy, by zniwelować specyficzny smak drożdży. 

Jak drożdże wpływają na włosy? 

Wiem, że piękne i lśniące włosy brzmią ogólnikowo, ale naprawdę dzięki drożdżom takie właśnie się stały! Przede wszystkim zauważyłam, że włosy szybciej rosną i mniej wypadają. Oprócz tego przestałam mieć problem z nadmiernym łojotokiem, a więc włosy w końcu mniej się przetłuszczają i wreszcie nie muszę już myć ich codziennie. Włosy są gęstsze, mocniejsze i bardziej błyszczące. Warto dodać, że w okresie kiedy brałam drożdże paznokcie przestały mi się łamać, więc myślę, że to również może być ich zasługa. Jak widzicie wpływ drożdży na włosy jest ogromny! Pewnie na każdego zadziałają nieco inaczej, ale myślę, że każdego efekty pozytywnie zaskoczą.

Jak zrobić napój drożdżowy? 

Na początku zaznaczę, że kupuję drożdże w kostce, którą później dzielę na 6 mniejszych części, a następnie je mrożę (ze względu na krótki czas przydatności). Gdy mam ochotę wypić drożdże, to:

  1. Wyjmuję jedną zamrożoną kostkę i rozmrażam ją.
  2. Następnie rozdrabniam drożdże i zalewam je wrzątkiem (tak, by je przykryć).
  3. Dolewam gorącego mleka, mniej więcej do połowy szklanki.
  4. Czekam chwilę do ostygnięcia, a następnie dodaję 2 łyżki miodu. Mieszam składniki i czekam na rozpuszczenie się miodu.
  5. Piję napój.

Z początku próbowałam wypić drożdże rozpuszczone we wrzątku bez żadnych dodatków i choć niektórzy lubią ten smak, to zdecydowanie nie należę do grona tych osób. Smak drożdży mnie odrzuca i jest zbyt intensywny. Jeśli zastosujecie natomiast mleko i miód, to smak drożdży nadal będzie wyczuwalny, ale nie będzie tak silny. Bardzo ważne jest, by zalać drożdże wrzątkiem lub naprawdę gorącym mlekiem, bo tylko w ten sposób zabijemy drożdże (które są grzybami) i nie będą powodować nieprzyjemności w naszym układzie pokarmowym.

Jak często pić drożdże?

Na początku postu napisałam, że piłam drożdże prawie 3 miesiące. To dlatego, że były to 3 miesiące kalendarzowe, ale drożdże piłam przez 5 dni, a następnie robiłam 2-3 dni przerwy. Taka przerwa jest zalecana.

Skutki uboczne picia napoju drożdżowego

Niestety w przypadku drożdży mogą nas dopaść dość nieprzyjemne skutki uboczne. W moim przypadku w pierwszym tygodniu delikatnie bolał mnie brzuch, a na twarzy pojawiło się trochę niedoskonałości. Jednak te skutki uboczne szybko minęły i zdecydowałam się kontynuować kurację. Jeśli natomiast odczuwacie silny brzuch brzucha, mdłości, bądź pojawiły się u Was zajady – nie kontynuujcie picia drożdży. Jest wiele innych sposób na piękne i lśniące włosy, a zdrowie jest najważniejsze. 

A czy Wy pijecie napój drożdżowy? Jakie zaobserwowałyście wpływ drożdży na włosy? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *